دسته : مدیریت
فرمت فایل : word
حجم فایل : 619 KB
تعداد صفحات : 183
بازدیدها : 401
برچسبها : مدیریت کیفیت مدل سرآمدی پایان نامه
مبلغ : 4500 تومان
خرید این فایلپایان نامه معرفی مدل سرآمدی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت
مقدمه
رهبری و مدیریت سازمانها در کشورمان با چالش های فراوانی روبروست شمارش معکوس برای پیوستن ما به منظومه تجارت جهانی آغاز شده است پیوستی که چندان نیز از روی اختیار نیست. چشم های خبرگان صنعت و اقتصاد این خاک نگران آثار این پیوستن است. آیا سازمان های صنعتی ما توان رقابت در این فضا را دارند؟ در چه معیارهایی ضعیف هستیم؟ سازمان ما چگونه باید باشد تا در رقابت پیروز میدان باشیم؟ تفاوت سازمان ما با یک سازمان سرآمد در مقیاس جهانی چیست؟
این ها همان سوال هایی است که در کشورهای صنعتی و پیشرفته امروز، سالها قبل و در دوران رکود اقتصاد جهانی مطرح شد. کشورهایی نظیر: ژاپن، آمریکا کشورهای اروپایی این سوالات را طرح کردند و کوشیدند که الگویی از یک سازمان موفق و سرآمد ارایه کنند. سازمانی که نیازهای اصلی جامعه را به بهترین نحو برآورده می کند و در این راه سرآمد دیگر سازمانهاست. به الگوهایی که از این سازمان ها ارایه گردید مدل های سرآمدی کسب و کار می گویند که به ادعای بسیاری از صاحب نظران نقش اساسی در جهت گیری صحیح سازمان های تجاری در این کشورها داشته است( گر چه حوزه عمل بعضی از این مدل ها وسیع تر از حوزه تجارت استو مثلاً در حوزه های آموزش و بهداشت نیز استفاده می شود.) این مدلها الگویی از یک سازمان ارایه می کنند که در ایده و عمل سرآمد سازمان های دیگر است و نشان می دهد برای رشد و سرآمدی چه تغییراتی در اجزاء سازمان باید انجام شود.
سوالی که عموماً در اینجا مطرح می شود این است که با توجه به اینکه کشور ما از لحظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارای ویژگیها و بافت خاصی است آیا استفاده از این مدلها می تواند برای سازمان های ایرانی عملی و مفید باشد؟ و در صورت استفاده از آنها تا چه حد باید در آنها تغییر ایجاد کرد؟در بین مدلهای سرآمدی کسب و کار مدل EFQM به دلایل متعددی از جمله دلایل زیر، اهمیت بیشتری برای صنایع و سازمانهای پیشتاز در کشور ما دارد:
1) تحقیقات نشان می دهد که این مدل در سطح جهان بیش از دیگر مدلها به عنوان مدل مرجع جوایز ملی انتخاب شده است.
2) از آنجا که این مدل در اکثر کشورهای اروپایی، به عنوان مرجع انتخاب شده است امکان الگو برداری از طیف وسیعی از سازمانها در کشورهای مختلف اروپایی با شرایط و ویژگی های متفاوت وجود دارد و امکان مراجعه و بازدید از سازمان سرآمد
( یا سازمانهایی که برای رسیدن به آن کوشیده اند) در برخی از این کشورها مثل ترکیه برای متخصصین کشور ما آسانتر است.
3) روابط کشور اروپایی، عموما روابط خوبی بوده است که امکان انتقال دانش و استفاده مستقیم از خبرگان این مدل را برای سازمانهای ایرانی فراهم می کند.
4) دیدگاه سیستماتیک قوی: توجه دقیق به مدیریت مبتنی بر فرآیندهای سازمانی و نتیجه گرایی مدل EFQM برای سازمانهای ایرانی که معمولا در این حوزه ها با مشکلات جدی روبررو هستند. بسیار آموزنده و اجرایی است.
5) مدلی که مبنای ارزیابی و اهدای جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمان در بخش صنعت و معدن ایران قرار گرفته است ( و قرار است توسط وزارت صنایع و معادن به سازمانهای واجد شرایط احراز جایزه داده شود) منطبق بر مدل EFQM است.
بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، یک سازمان غیر انتفاعی است که در سال 1988 میلادی توسط 14 شرکت معتبر اروپایی و با حمایت اتحادیه اروپا تأسیس گردید. در حال حاضر بیش از 800 شرکت اروپایی در این سازمان عضویت دارند. مأموریت این سازمان ایجاد یک نیروی راهبرنده در جهت سرآمدی عملکرد و چشم انداز آن درخشش سازمان های اروپایی در جهان است. ریاست وقت اتحادیه ارپا به هنگام امضای موافقت نامه تأسیس این بنیاد چنین اظهار می دارد: تلاش برای بهبود و ارتقای کیفیت یکی از پیش نیازهای موفقیت برای تک تک شرکت ها و رقابت پذیری همه ما به صورت جمعی است
بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت نقشی اساسی در جهت ترغیب و کمک به شرکت های اروپایی برای توسعه مدیریت کیفیت در اروپا داشته است. شرکت های اروپایی پذیرفته اند که مدیریت کیفیت فراگیر رای برای مدیریت کردن فعالیت ها در جهت دستیابی به کار آیی موثر بودن و مزیت های رقابتی است که تضمین کننده موفقیت در دراز مدت بوده و این میسر نمی گردد مگر با تأمین نیازهای مشتریان، کارکنان و دیگر ذی نفعان سازمان. این عقیده روز به روز در بینشرکت های اروپایی بیشتر رواج می یابد.
مدل سرآمدی EFQM به عنوان چارچوبی اولیه برای ارزیابی و بهبود سازمان ها معرفی شده است. مدلی که نشان دهنده مزیت های پایداری است که یک سازمان سرآمد باید به آنها دست یابد. کار طراحی این مدل، به صورت جدی از سال 1989 میلادی آغاز شد و مدل سرآمدی EFQM در سال 1991 معرفی گردید. این مدل به سرعت مورد توجه شرکت های اروپایی قرار گرفت و مشخص گردید که سازمان های های بخش عمومی و صنایع کوچک هم علاقه دارند از آن استفاده کنند...
مقدمه
فصل اول: پیشینه تاریخی
تاریخچه مدلها
تکامل تدریجی مدلها
مزایای به کارگیری مدلها
مبانی جایزه ها
مدل ادوارد دمینگ
مدل مالکولم بالدریج
مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت EFQM
ساختار و چارچوب معیارهای مدل سرآمدی EFQM
مقایسه سه مدل
مقایسه مدلهای تعالی سازمانی با ISO
مدل ملی
فصل دوم : مفاهیم بنیادین سرآمدی
تشریح مفاهیم بنیادین سرآمدی در مدل EFQM
معرفی مفاهیم
سطوح مختلف سرآمدی در مفاهیم بنیادین مدل EFQM
فصل سوم: معیارها و زیر معیارها
ساختار مدل EFQM
ارتباط میان مفاهیم بنیادین سرآمدی و مدل سرآمدی
فصل چهارم: خود ارزیابی
خودارزیابی در مدل EFQM
فرایند عمومی خود ارزیابی
رهیافتهای خود ارزیابی در مدل EFQM
رهیافت پرسشنامه
مزایای رهیافت پرسشنامه
معایب رهیافت پرسشنامه
رهیافت نمودار ماتریسی
مزایای رهیافت نمودار ماتریسی
معایب رهیافت نمودار ماتریسی
رهیافت کارگاه
ملاحظاتی در مورد مراحل خودارزیابی ( با استفاده از رهیافت کارگاه)
برای هر کدام از زیر معیار مدل EFQM
مزایای رهیافت کارگاه
معایب رهیافت کارگاه
رهیافت پروفرما
مزایای رهیافت پروفرما
معایب رهیافت پروفرما
رهیافت شبیه سازی فرآیند اخذ جایزه
مزایای رهیافت شبیه سازی فرایند اخذ جایزه
معایب رهیافت شبیه سازی فرایند اخذ جایزه
مقایسه بین رهیافتهای مختلف و انتخاب مناسب ترین رهیافتها
تعیین نقاط قوت و حوزه های نیازمند بهبود و نقش امتیاز دهی
خلاصه فرایند امتیازدهی
پیشنهادهایی برای انجام خود ارزیابی در سازمانهای ایرانی
فصل پنجم: سطوح سرآمدی
سطوح سرآمدی در مدل EFQM و فرایند دریافت جایزه
فصل ششم : ارکان
ساختار
شورای سیاستگذاری
کمیته راهبردی
کمیته علمی
کمیته داوری
مجری طرح
پیوستها
منابع و مأخذ